lyssna (1 av 1)Wåhlander Instruments

Handbyggda instrument av Robert Wåhlander

Romantiken kring instrumentbygge var något som jag snabbt föll för. Möjligheten att skapa musik genom mina virkesval, konstruktioner och mitt hantverk. Känslan av att se ett instrument växa fram bit för bit och att stämma upp ett nyskapat instrument är helt obeskrivlig.

Passionen för de historiska instrumenten har länge funnits, och är anledningen till varför jag började bygga instrument. Idag bygger jag instrument av egen design och rekonstruktioner av historiska fynd. Samtliga instrument är unika och skapade i symbios mellan byggare och musiker.

Jag är utbildad på Hantverksakademins musikinstrumentmakarlinje under läromästaren Andras Novak och har genom detta yrkesbevis i ämnet. Därtill har jag musikutbildning på såväl Adolf Fredriks Musikklasser såsom Stockholms Musikgymnasium.

2010 startade jag mitt företag och har sedan dess arbetat på heltid med byggnation och reparation av instrument. Verksamheten tog fart på Roslagsgatan 7, i samarbete med Jam gitarrer. Där arbetade jag i en gemensam verkstad med tre andra gitarrbyggare – Svenskt Gitarrbyggarcentrum.

Sedan februari 2013 stod min verkstad i Farsta Strand klar för nybyggnation av instrument. Jag drev denna verkstad parallelt med konsultarbetet på Jam gitarrer. I januari 2017 flyttade jag över hela verksamheten till Farsta och erbjuder nu även reparations- och servicejobb här.